Als bewegen moeilijk gaat of de omstandigheden rondom een sport lastig zijn, dan is sporten en bewegen niet meer vanzelfsprekend. Naast het bewegen zelf, mis je dan ook het sociale aspect zoals het hebben van een hobby, de in- of ontspanning, het plezier, op gewicht blijven, het kunnen verleggen van je grenzen of het trots zijn op je prestaties.

Aangepast paardrijden is bij uitstek een sport waarbij uiteenlopende beperkingen juist geen beperking zijn! Vrijwel iedereen met een beperking kan paardrijden van jong tot oud*. Ook of juist als je te maken hebt met lichamelijke aandoeningen, een visuele, verstandelijke, een lichte of zware beperking** of last hebt van: 
–              sociale interacties
–              angst of erg weinig zelfvertrouwen
–              wisselende energieniveaus
–              te veel prikkels (bijv. geluid)

Paardrijden is een onbelaste manier van bewegen en geeft een gevoel van vrijheid. Aangepast paardrijden, of paardrijden op maat, kan bij de speciale, professionele organisatie Stichting Ariane de Ranitz, op verschillende niveaus met eventueel aangepaste materialen, gekwalificeerde instructeurs, goed opgeleide vrijwilligers en paarden en extra aandacht.

Stichting Ariane biedt maatwerk. Soms betekent het dat privéles het beste is, soms extra begeleiding tijdens het rijden en soms is alleen hulp nodig in lastige situaties. De groepen zijn bij ons altijd klein, maximaal 6 ruiters. Op deze manier is het mogelijk om genoeg aandacht te geven aan alle ruiters. Het aangepast paardrijden betekent zo even loskomen van de beperking waarbij iedere ruiter op zijn eigen manier geniet.

Effecten paardrijden

Paardrijden heeft bewezen positieve effecten. Het paard geeft de ruiter de mogelijkheid om zich zonder of met zo mijn mogelijk hulp plezierig, veilig en verantwoord te bewegen. Voor het lichaam kun je denken aan:
–              het verkrijgen van een goede spierspanning, niet te veel en niet te weinig kracht
–              het verbeteren van de balans en coördinatie
–              het verbeteren van de conditie en het ook eens lekker moe kunnen worden
Naast deze effecten helpt het paardrijden ook bij:
–              verbeteren van concentratie
–              verbeteren van ruimtelijk inzicht
–              stimuleren spraak
–              verbeteren van samenwerken (met paard, instructeur, overige ruiters en vrijwilligers)
–              overwinnen van angsten en het vergroten van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
–              stimulans om verantwoordelijkheid en controle te nemen

De instructrices van Ariane kunnen je een persoonlijke en specifieke uitleg geven. We gaan graag in gesprek over het paardrijden speciaal voor jou.

*I.v.m. het welzijn van de pony’s en paarden, het eventueel moeten optillen of opvangen van een ruiter door de instructrices en vrijwilligers hanteren we een maximum gewicht van de ruiter van ongeveer 90 kilo dat ook afhankelijk is van de bewegelijkheid van de ruiter.

** Lichamelijke aandoeningen zoals diversie spierziektes, amputaties/ reductiedefecten, cerebrale parese (CP) en niet-aangeboren aandoeningen. Een licht verstandelijke beperking (LVB), het syndroom van Down of ernstige verstandige en motorische beperkingen (EMB). Ontwikkelings- en/ of motorieke stoornis, autistisch spectrum stoornis, ADD, ADHD en PDD-NOS. Deze lijst is niet compleet; vraag de Ariane-instructrices naar de mogelijkheden.